Polen og Ukraine

På denne side finder du links der kan bruges til slægtsforskning i Polen og Ukraine som DS-Næstved har samlet gemmen tiden. Der kan forekomme betalings sider, når der er tale om slægtsforskning i udlandet.

Enkelte link kan dog være “døde”, men bliver opdateret løbende, som vi finder de korrekte links.

Nedenstående indlæg er skrevet af Rita Tvangsø og findes på Danske Slægtforskeres hjemmeside. 

Polen er et land, som efterhånden er kommet godt med, når det gælder slægtsforskning. Nye scanninger bliver løbende tilgængelige online.

Begynd med de danske kilder. Som i al slægtsforskning er det vigtigt at finde vielser og børnefødsler; ofte er vi heldige at kunne finde forældrenes navne og fødesogne ved vielserne, og specielt ved det første barns fødsel kan fødesognet være nævnt.
Man skal også huske at kigge i den nærmeste katolske menighed, da polakkerne ofte holdt sig til den katolske kirke.

Det næste skridt er databasen Dansk Demografisk Database, især Indvandrerdatabasen vedrørende dansk indfødsret. Den bør tjekkes, inden du går videre.

Endelig er der hele området tilsyn med udlændinge, hvor man kan se opholdssagerne. De indeholder sand en guldgrube af gode oplysninger og skal søges og bestilles i Daisy (søg under arkivskaber: Tilsynet med udlændinge).

Når du har fundet det polske sogn, som anerne stammer fra, kan du søge i de polske links, der er nævnt herunder. Det kan være relevant at søge i Polen og Galicia, det sidste er nu delt mellem Ukraine og Polen.
Undersøg om der findes online scanninger gennem nedennævnte links til søgesteder.

https://szukajwarchiwach.pl/

http://www.geneteka.genealodzy.pl/

https://www.familysearch.org/en/

Specielt for området, som nu er Ukraine:

http://www.agad.gov.pl/inwentarze/testy.html

Hvis der ikke foreligger online scanninger, kan du skrive til arkivet, der dækker sognet; en undersøgelse vil være mod betaling, men det er ikke dyrt. Du kan skrive på tysk eller engelsk, men vil måske få et svar på polsk, som du så må oversætte, evt. ved hjælp af Google.

Polen var fra 1790’erne til 1918 delt mellem Rusland, Tyskland og Østrig-Ungarn; det betyder, at en del af kirkebøgerne fra det russiske område derfor også er ført på russisk, og dem fra det tyske område på tysk. Mange af kirkebøgerne i Galicia er ført på latin.

Facebookgruppe i Danmark: Efterkommer af Roepolakker.
https://www.facebook.com/groups/2178106045739271/